Opinie: luister niet alleen naar diegenen met de luidste stem!

Vraag naar inspraakmoment in samenwerking met het OCMW

Twee weken geleden mocht ik namens de adviesraad voor personen met een handicap deelnemen aan de rondetafelgesprekken over de stadskernvernieuwing. De rondetafelgesprekken vormden een alternatieve methode om de mening van burgers te horen. Per adviesraad mochten er 3 personen deelnemen. Het was één van de opeenvolgende inspraakmomenten en het werd een boeiende avond met verschillende visies maar ook met heel wat creatieve ideeën die echt wel een meerwaarde zouden betekenen als ze gerealiseerd zouden worden.

Dat er een dergelijk participatietraject wordt georganiseerd rond de stadskernvernieuwing kan je natuurlijk alleen maar toejuichen. Hopelijk wordt er daarbij natuurlijk ook effectief geluisterd. Het is namelijk altijd een risico dat bij een participatietraject vooral zaken gehoord worden die de eigen ideeën van het stadsbestuur en de ontwerpers staven, en nieuwe creatieve ideeën uiteindelijk blijven liggen. Maar laat ons daar niet van uitgaan.

Hopelijk worden die ideeën dus meegenomen in het ontwerp en in de verdere langetermijnvisie, want zeker niet alles zal onmiddellijk gerealiseerd kunnen worden. Met een duidelijke visie kan er dan stap per stap gewerkt worden aan de verbetering van de stadskern, de mobiliteit, de leefbaarheid, ... in het belang van iedereen die er woont, werkt, winkelt, zijn vrije tijd besteedt, school loopt, enz.

En dat gevoel dat het voor 'iedereen' was, was wat ik die avond op een gegeven moment toch wel miste. Als ik rond me heen keek, ook op het eerste participatiemoment, viel het me op dat daar vooral mensen aanwezig waren die reeds sterk betrokken zijn bij het stadsleven, het middenveld, de politiek, enz.

Mensen die een grotere afstand hebben tot het beleid zie je er niet. Ik sprak er schepen Denolf over aan en zij bevestigde dat ook op het volgende 'open' participatiemoment vooral mensen ingeschreven waren die reeds sterk betrokken zijn. En uiteindelijk is het toch ook belangrijk dat de stem gehoord wordt van mensen die minder snel participeren door welke omstandigheden ook. Want als de stad beter moet worden, dan zeker ook voor hen.

Ik stelde dan ook voor om via het OCMW ook een participatietraject te organiseren rond deze stadskernvernieuwing. Zo kunnen mensen die het minder goed hebben of minder snel betrokken worden, ook effectief gehoord worden, eventueel via hun vertegenwoordigers (Welzijnsschakel De Klapdeur, ...). De schepen beloofde het aan te kaarten. Wordt ongetwijfeld vervolgd ...